Wat als groei niet meetbaar is in omzet, maar in ongemak?

'Tussen de regels’ is een serie van GroeiDrift – 6 scherpe inzichten over de potentie van groei, innovatie en koersverandering in jouw organisatie.
De meeste bedrijven meten groei in harde cijfers: Omzetstijging, een groter marktaandeel, hogere klanttevredenheid, meer werknemers.
Maar wat als de échte, fundamentele groei zich in eerste instantie juist heel anders manifesteert?

Groei begint met ongemak

In mijn werk zie ik het vaak: Groei begint met een subtiele verschuiving. Niet meteen zichtbaar in cijfers, maar wel voelbaar in de dynamiek. Het is alsof je de eerste tekenen van een verandering voelt aankomen, lang voordat de impact zichtbaar wordt in spreadsheets.

De afgelopen jaren werkte ik met organisaties die op papier succesvol waren. Prima cijfers, de processen liepen gesmeerd, klanten tevreden. En toch… er knaagde iets. Een onbestemd gevoel dat er iets niet helemaal klopte. Maar wat?

  • De energie binnen het team verschuift, er is een subtiele spanning voelbaar.
  • Er ontstaat wrijving rondom doelen, rollen en verantwoordelijkheden.
  • De vanzelfsprekendheid in nieuwe klantaanvragen verdwijnt.

    Niemand benoemt het expliciet, omdat het nog niet te omschrijven is.
    Dit gevoel is geen voorbode van een interne crisis. Het is de onderstroom die fluistert dat het oude niet langer past. Het interne kompas geeft aan dat er beweging nodig is, of je daar als organisatie en management nu zin in hebt of niet.

Als groei schuurt, zit je goed

Fundamentele groei betekent transformatie. En transformatie schuurt. Niet per se omdat er iets mis is, maar omdat het ‘oude jasje’ te klein begint te worden.

  • De organisatiestructuur sluit niet meer aan op de veranderende dynamiek.
  • Het management worstelt met nieuwe uitdagingen.
  • De propositie resoneert niet volledig met de behoeften van de markt.
  • Of zelfs de diepgewortelde overtuigingen waarop de organisatie is gebouwd wankelen.

Vaak begint mijn werk met de diagnose van ongemak om antwoord te krijgen op de vraag: "Waarom lukt het onze organisatie niet om de fase van terugkerende onrust achter ons te laten?"

De stille signalen van vooruitgang

Wat een organisatie als eerste ervaart – dat onrustige gevoel, die subtiele verschuiving – zal zich pas later manifesteren in meetbare verandering. Denk aan personeelsverloop, verminderde productiviteit of stagnatie. Als je wacht tot het ongemak zich uitdrukt in concrete problemen, ben je in feite al te laat. De ware kunst is om de signalen tussen de regels vroegtijdig te herkennen, te interpreteren en ernaar te handelen.

Waarom het oude niet meer werkt

De context waarin organisaties opereren is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. En daarmee ook de manier waarop organisaties groeien.
Medewerkers zoeken naar zingeving, autonomie en psychologische veiligheid.
Klanten verwachten merken met een duidelijke purpose en maatschappelijke relevantie. Organisaties die blindelings streven naar ‘meer van hetzelfde’ lopen steeds vaker vast in een realiteit die fundamenteel andere onderwerpen vraagt.

In deze context is ongemak niet je vijand, maar een waardevolle richtingaanwijzer. Het is een signaal dat er een diepere beweging gaande is, een kans voor fundamentele groei.

Groei is dus:

  • Niet altijd zichtbaar in cijfers, maar vaak voelbaar als een veranderende onderstroom.
  • Niet per se kwantitatief ‘meer’, maar kwalitatief ‘helderder’ in purpose en impact.
  • Niet altijd strak planbaar, maar wel degelijk begeleidbaar met de juiste inzichten.
  • Soms zichtbaar aanwezig, maar vaak een blinde vlek die aandacht vraagt.


Herkenbaar?

Zit jouw organisatie in zo’n fase waarin alles lijkt te kloppen, maar er toch iets schuurt? Dan zit je niet in een crisis, maar aan de vooravond van fundamentele groei. Precies daar komt GroeiDrift in beeld. Als kwartiermaker, interim-manager en consultant help ik jouw organisatie het ongemak te duiden, en om te zetten in richting, helderheid en groei.
Laten we kennismaken!

Email: maurice@groeidrift.nl

Telefoon: 06-28779715


Of lees volgende week mijn volgende blogpost, deel 2 van 'Tussen de regels'. Wat als je merk te goed aansluit op de 'oude' klant?