Technologische innovatie krijgt volop aandacht. Maar de onderliggende vraag blijft vaak liggen:
Is het fundament van je businessmodel wel bestand tegen snelle, externe veranderingen?
Veel bestaande businessmodellen zijn ontwikkeld in tijden van relatieve stabiliteit.
Vaste klanten, voorspelbare inkomsten en marges maken bijsturing minder urgent.
Tot de wereld versnelt. Dan blijkt hoe star een bedrijfsmodel eigenlijk is.
Tegelijk ontstaan er bedrijfsmodellen in tijden van onrust, denk aan de recente handelsoorlog of de snelle opkomst van AI . Nieuwe spelers bouwen vanaf de start met onzekerheid, schaarste of snelle verandering in het achterhoofd. Daardoor zijn ze flexibel, goed gepositioneerd en in staat om nieuwe technologie direct te benutten.
Unieke kennis, creativiteit en vakmanschap blijven waardevol, maar zijn niet meer vanzelfsprekend onderscheidend. AI vervangt ze niet direct, maar versnelt wel de verschuiving van waarde. Wie AI slim inzet, beweegt sneller, goedkoper en op schaal.
📉 Volgens recent onderzoek van McKinsey voelen sectoren met veel herhaalbaar werk binnen twee jaar een merkbare druk op marges en concurrentiepositie. Ook in creatieve- en klantgedreven sectoren verschuift de waarde: minder naar uitvoering, meer naar het vermogen om richting te bepalen en slimme inzet van technologie.
De grootste valkuil als je business model niet klaar is voor AI: Inzoomen op technologische integratie zonder zicht op het grotere plaatje.
De vraag is niet hoe je AI integreert, maar waarom en waartoe.
Wat moet er veranderen om relevant te blijven?
En klopt de basis van je businessmodel nog wel?
STAP 1: Gebruik tools die verschuivingen zichtbaar maken:
1. Van invullen naar analyseren
Gebruik Business Model Canvas (of Lean Canvas) om kernonderdelen zoals waardepropositie, klantsegmenten en verdienmodel te onderzoeken. Zet AI-integratie als vertrekpunt in je model en ontdek hoe het invloed heeft op alle 9 bouwstenen.
2. Van micro naar meso-niveau
Voer een DESTEP-analyse uit om te begrijpen hoe demografische, technologische en economische ontwikkelingen je markt beïnvloeden. Kijk niet alleen naar AI, maar breid je analyse uit naar bredere trends.
3. Van optimaliseren naar herontwerpen
Beoordeel of je innovatievermogen groot genoeg is om fundamenteel te veranderen (Innovation Maturity Model), of dat je momenteel alleen kleine aanpassingen maakt die je achter de curve houden.
4. Van concurreren naar positioneren
Analyseer de markt en bepaal waar je ruimte hebt om te versnellen, af te wijken of je strategische positie te versterken.
Zo ontstaat zicht op het geheel: waar zit kracht, waar zit spanning en wat vraagt om actie.
STAP 2: Zodra je zicht hebt op de structuur van je businessmodel, zie je vaak snel waar het kraakt. AI vergroot die kwetsbaarheden uit:
In een markt waarin snelheid en schaal opnieuw worden verdeeld, verliest het ‘middelmaatmodel’ terrein. Juist daardoor ontstaat er ruimte voor wie durft te herontwerpen, te experimenteren of radicaal kiest voor niche, kwaliteit of betekenis.
AI stelt niet één vraag, maar raakt aan de kern van hoe je organisatie werkt, groeit en waarde levert. In plaats van meteen te bouwen of integreren, helpt het om eerst te ordenen:
Waar sta je nu, wat verandert er om je heen en wat vraagt dat van je businessmodel?
De juiste inzichten komen voort uit uit het combineren van perspectieven en analyses:
klant, markt, risico, innovatievermogen.
STAP 3: De AI Quickscan geeft inzicht of je businessmodel mee kan bewegen in tijden van verandering. Neem contact op als je een volledige scan wilt laten uitvoeren: ik help jouw bedrijf of organisatie bij het structureren van je businessmodel en het maken van scherpe keuzes.
maurice@groeidrift.nl
06-28779715